Followers

Tuesday, July 10, 2012

Special menu - Blackpaper chicken chop

Blackpaper Chicken Chop


6 july 2012 aritu aku de post gmbr ni dlm fb, special menu utk aritu for my hubby.. Black paper chicken chop ni mmg favorite my hubby..
So sbgai isteri msti la kne belajar mcm ner nak buat. Klu beli kt kdai mkn pun harga dia blh thn, kdg2 rase dia x mcm kita inginkan..
Yang ni 2nd tryer aku buat. Mmg menjadi and my hubby suke sgt2.. 
Terbaik..
Lepas aku post gmbar ni dlm fb ramai mntak resepi.. Ramai yang terliur di buatnye. Bab mkn ni x blh kedekut ilmu tau..
Jom share resepi...

Ni 1st tryer aku.. ok la... menjadi jgk
X nmpak sesedap chicken chop kat atas tu kan..

Resepi ni untuk dua org makan ok...

 CHICKEN CHOP

Bahan-bahan:-
- 2 kepingan isi ayam(saye amik isi bahagian drumstic yg di buang tulangnye)
-1 sudu kecil serbuk lada hitam.
-sedikit lada sulah
- sedikit serbuk cukup rasa maggie(klu xde bbh garam)
-1 biji telur
-serbuk roti
-tepung goreng rangup(bran pe2 pun blh

Cara Menyediakan:-
-Perap ayam dengan serbuk lada hitam, lada sulah n serbuk cukup rasa untuk 15-20 minit.
-Sementara itu, panaskan minyak dalam kuali.
-Setelah ayam di peram pecahkan telur ke dalam ayam tadi. Kacau sebati. 
-Dalam bekas yang berasingan campurkan serbuk roti dengan tepung goreng rangup.
-Kemudian gaulkan ayam dengan campuran tepung dengan rata.
-Apabila minyak panas, masukan ayam dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan minyaknya.

SOS LADA HITAM

Bahan-bahan:-
-1 ulas bawang putih - dicincang halus
-2 ulas bawang merah - dicincang halus
-1 sudu besar lada hitam - ditumbuk separuh hancur.
-1 sudu besar sos tiram.
-1sudu kecil kicap pekat (blh tmbah/kurang mengikut warna sos yang korang nak)
1 sudu kecil herba campur(mix herb) Saye x taruk cox xde
-1/2 kiub stok ayam
-2 sudu besar mentega
-1 sudu besar tepung gandum
-2 sudu besar tepung jagung.
-5 ketul cendawan butang - dihiris
-200ml air 

Cara Menyediakan
-Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum, kacau rata. Gunakan api sederhana.
-Masukkan bawang putih dan bawang merah, tumis hinggan naik bau. Kemundian masukkan stok ayam dan tuang air. Biarkan mendidih.
-Apabila mendidih, masukkan sos tiram dan kicap pekat. Kacau perlahan-lahan hingga sebati. 
-Masukan herba campuran, lada hitam dan cendawan butang. Kacau sehingga warna bertukar coklat keperangan.
-Untuk memekat sos, masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air. Biarkan sehingga sos bertukar menjadi pekat dan sedikit hitam.


KENTANG PUTAR

Bahan-bahan:-
-5-6 biji kentang
-2 sudu besar butter cair
-1 sudu besar mayonis
-2 sudu besar susu segar(saye bubuh susu sejat je)
-sedikit serbuk lada hitam
-garam.

Cara menyediakan:-
-Kupas kulit kentang dan potong 4
-rebus hingga empuk dan toskan
-satukan semua bahan dan lenyek hingga lembut dan gebu.

SOS GRAVY/ SOS KENTANG PUTAR

Bahan-bahan:-
-650ml air
-5 sudu besar stok ayam(brand maggi)
-1 biji bawang besar(dicincang)
-1 batang saderi (dicincang)
-40g mentega
-20g tepung gandum (bancuh dgn sedikit air)
-1 sudu besar sos tomato
-1 sudu besar sos tiram
-sedikit blackpaper
-sedikit kicap pekat

Cara Menyediakan:-
-Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih. Renih dalam 15 minit. Tapis dalam mangkuk.
-Masukkan semula air rebusan tadi ke dalam periuk, masuk butter,sos tomato, sos tiram. Kacau sebati dan masukkan blackpaper.
-Kecilkan api- masukkan tepung gandum yang telah dibancuh dengan sedikit air tadi.
-Kemudian tapis sekali lagi untuk elak berketul-ketul.
-Masak hingga pekay mengikut kepekatan yang disukai.

COLESLOW

Bahan-bahan:-
-kubis - dicincang/dihiris halus (saye suke hiris halus)
-lobak - dicincang/dihiris halus
-serbuk lada hitam
-sos salad thousand island lady's choice.
Klu x de sos salad ni blh guna mayonis biasa + yoghurt.
gambar-google imej


Cara Menyediakan:-
-Satukan semua bahan hingga rata.
-Pastikan sayur yang digunakan ditos hingga kering, jika basah menyebabkan coleslow kita berair.


HAK CIPTA TEPERLIHARA OLEH SALMIZALEOMAMA-MIZA!!

No comments:

Post a Comment